2020. március 31. kedd | Belépés

Az EKÁER-hez hasonló rendszert vezetnek be Lengyelországban

Lengyelországban elfogadásra került az az április 17-én hatályba lépő törvény, amely – többek között a magyar EKÁER tapasztalatait is figyelembe véve – létrehozta a közúti áruszállítás valósidejű ellenőrzésére szolgáló rendszert, az ún. „SENT”-et. A bejelentési kötelezettség tehát április 17-től fennáll majd, ugyanakkor a törvény szankciókra vonatkozó rendelkezései csak május 1-jén lépnek hatályba, így addig tesztidőszakot biztosít a lengyel jogalkotó a teljes körű felkészülésre.

A SENT néhány tekintetben jelentősen eltér a magyar EKÁER-től: egyrészt a hazai rendszertől eltérően csak bizonyos termékek szállítása esik bejelentési kötelezettség alá (ilyenek többek között a motorbenzinek és dízelolaj, biodízel, kenőolajok, üzemanyag adalékok, etilalkohol bázisú fagyállók, hígítók és oldószerek,  részben és teljesen denaturált szesz, szárított dohány).  A kötelezettség nem vonatkozik a zárjeggyel ellátott, egyedi kiszerelésű termékekre, illetve az 500 kg (vagy 500 liter) mennyiség alatti szállítmányokra. Kivételt képeznek a kötelezettség alól továbbá a postai küldemények és a katonai, ill. a nemzetközi szervezetek céljára/járműveivel végzett szállítások is.

A másik lényeges eltérés az EKÁER-től továbbá, hogy a kötelezettség a Lengyelországon áthaladó tranzitszállítmányokra is vonatkozik, így bejelentési kötelezettség terhelheti például az ilyen fuvarozásokat teljesítő magyar szállítmányozókat is.

A közúti áruszállításokat terhelő bejelentési kötelezettségüket a vállalkozások a lengyel Országos Adófelügyelet (Krajowa Administracja Skarbowa – KAS) által működtetett Adó-Vám Elektronikai Szolgáltató Platformról (PUESC) elérhető SENT elnevezésű online rendszerben teljesíthetik majd. (A honlap jelenleg még nem elérhető.)

A SENT rendszerben tett bejelentés az EKÁER-hez hasonlóan egy, a bejelentést azonosító referenciaszámot generál majd. A SENT bejelentés megtételére főszabály szerint – a magyar szabályokhoz hasonlóan – az áru belföldi (lengyel) feladója vagy belföldi átvevője köteles, azonban a tranzit szállítások esetén ez a lengyel, illetve külföldi szállítmányozó feladata lesz. A referenciaszám 10 napig lesz érvényes, az érintett ügylet egyes szereplői között megosztható sms, e-mail vagy kinyomtatott formában is.

A SENT bejelentés teljesítésének hiányában vagy valótlan adatokat tartalmazó bejelentés esetén a szállítmány értékének 46%-t kitevő, de nem kevesebb, mint 20.000 zloty pénzbüntetés szabható ki a mulasztó feladó, illetve átvevő vállalkozás terhére. Ha a szállítmányozó elmulasztja a bejelentést, az 20.000 zloty pénzbüntetést vonhat maga után. Amennyiben a bejelentés adatainak kiegészítésétben vagy aktualizálásában van mulasztás, akkor 5000 zloty bírság róható ki. A gépkocsivezetőt is kötelezi a törvény: SENT referenciaszám nélkül nem indulhat el, ellenkező esetben a pénzbüntetés 5000-7500 zloty lehet.

Közúti ellenőrzések során továbbá, amennyiben a rakomány nem felel meg a bejelentett adatoknak, a jármű vámzárral látható el, illetve - ha nem történt meg a szállítmány bejelentése a SENT-ben – a jármű és/vagy a rakomány lefoglalható.

Deék László

PwC | Partner
Office: +3614619590 | Mobile: +36305254717 | Fax: +3614619110
Email:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
PricewaterhouseCoopers Magyarország Kft.
Bajcsy-Zsilinszky 78 | Budapest | Hungary | H-1055
http://www.pwc.com/hu/hu

T.R.U.S.T. - automated VAT return | automatizált áfabevallás

Megjelent: 918 alkalommal Utoljára frissítve: szerda, 12 április 2017 07:52
Értékelés:
(0 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Vám - kiemelt témakörök

Qr Code