2023. március 31. péntek | Belépés

Indul a vámügyi szakértői hatósági képzés

Kedves Kollégák!

A vámügyi szakértői hatósági képzésekkel kapcsolatban a tagság körében végzett közvélemény-kutatásunk azt mutatta, hogy jelentős igény mutatkozik a képzés MVSZ általi beindítása iránt, amely alapján már javában folynak a szervezési előkészületek.

A mellékelt anyagban részletes bemutatót készítettünk a vámügynöki és vámtanácsadói nyilvántartásba vétel szabályairól, hogy tájékozódhassanak a várható kötelezettségekről. Röviden összefoglalva a szakmai ismeretek megléte az AEO engedélyeztetésnél előírt kritérium teljesítéséhez, illetve a nemzeti vámtörvény szerinti vámügynöki nyilvántartásba vételhez 3 éves szakmai gyakorlat is elegendő, kötelező képződés csak a vámtanácsadói nyilvántartásba vételhez van előírva.

Ugyanakkor hiszünk abban, hogy a vámjogi szakértői, a vámtanácsadói, a vámügynöki hatósági képzés elősegíti az egész hazai vámszakma hosszú távú fenntartható fejlődését, növelni fogja a hazai vámszakma elismertségét és tovább javítja nemzetközi versenyképességünket. A Magyar Vámügyi Szövetség elkötelezett abban, hogy tagjai szakmai felkészültsége magas színvonalának fenntartását az általa szervezett hatósági képzésen keresztül is segítse, és javasolja, hogy minél többen, így az elegendő szakmai gyakorlattal rendelkezők is jelentkezzenek erre a tanfolyamok meghirdetését követően.

A hatósági képzésre, illetve a nyilvántartásba vétellel járó kötelezettségre vonatkozó miniszteri rendeletek 2016. november 17-én a Magyar Közlöny 177. számában jelentek meg:

A minisztérium vezetésével dolgoznak a hatósági képzés és a hatósági vizsga követelményrendszerén, az írásbeli és a szóbeli vizsgákhoz kapcsolódó tételsorok megalkotásán. Szakmai programunkat az eddig rendelkezésre álló információkhoz igazodva alakítottuk ki.

Ahogy az uniós vámkódex bevezetésére történő felkészülést támogató továbbképzéseinken, úgy a hatósági vizsgára történő felkészítő képzés alkalmával is felkészült első kézből származó információkkal, a témákról élő tudással rendelkező oktatói gárdával, nívós képzési anyaggal és e-learning tartalommal kívánjuk támogatni hallgatóink sikeres felkészülését a hatósági vizsgára. Ezen túl pedig a hatósági vizsgát tett és regisztrált vámtanácsadók és vámügynökök számára Szövetségünk továbbképzések és rendezvények szervezésével fogja biztosítani a jogszabály által előírt kreditpont szerzési lehetőséget.

Az érdeklődők a képzések beindításával kapcsolatos legfrissebb híreket és részleteket a weboldalunkon olvashatják majd, illetve ezekről rendszeresen megjelenő hírleveleinken keresztül is tájékoztatást adunk.  

Tekintettel arra, hogy a jövő évi költségtervezéshez már most szükség van némi információra, tájékoztatásul az alábbiakat tudjuk jelezni:

  • képzésünk 100 órás időtartamú (az NGM részvételével jelenleg dolgozik egy uniós munkacsoport, amely a minimum képzési időt uniós szinten írja majd elő. Az innen szerzett információk alapján nemzeti szinten a 100 órás képzési idő megtartásában a minisztériummal egyeztetve mindkét szövetség megállapodott).
  • képzésünk a vizsgatantárgyak témaköreit felölelő modulokkal, és a témák mély megértését segítő konzultációs lehetőségekkel és gyakorlati programmal épül fel,
  • az egyes modulok a tanfolyamok kezdőnapjától heti rendszerességgel követik egymást,
  • a jövő év első félévében lesz lehetőség hétköznapi vagy hétvégi beosztású csoportot választani,
  • egy csoport maximális létszáma – a valóban hatékony ismeretszerzés érdekében – maximum 72 fő, a konzultációs lehetőség kiscsoportos (18 fős) bontásban lesz biztosítva,
  • tanfolyam árát illetően a tagság emailben kapott tájékoztatást, azok az érdeklődők, akik nem tagjaink, erre vonatkozóan kérjük, keressék a Titkárságot a lenti elérhetőségeken. A hatósági vizsga díja a tanfolyam díján felül kalkulálandó, a rendeletben előírtak szerint 40000 Ft összegben.

Őszintén reméljük, hogy minél többen tartják fontosnak szakmai fejlődésüket, és hogy ebben a Magyar Vámügyi Szövetséget választják partnernek a hatósági vizsgára való felkészülésben.

Kérdéseiket várjuk  az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen, vagy a 06-1/2380054 vagy a 06-30/2061305 telefonszámokon.

Figyeljék a weboldalunkat (www.mvsz.eu), és kövessenek minket a kezdésig és vizsgázzanak sikerrel képzésünkön!

Üdvözlettel: MVSz 

Megjelent: 5169 alkalommal Utoljára frissítve: kedd, 10 október 2017 10:42
Értékelés:
(0 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Vám - kiemelt témakörök