2023. március 31. péntek | Belépés

Koordináció a CDMS alkalmazási nehézségeinek megoldására

A Magyar Vámügyi Szövetség idei őszi Egri Konferenciájának Vámműhelyén kiemelt figyelmet kapott a Vámhatározatokat Kezelő Rendszer (CDMS, Customs Decision Management System) 2017. október 2-i bevezetésével kapcsolatos gyakorlati nehézségek egyeztetése.

CDMSA gazdálkodók jelzése szerint a CDMS rendszer hazai alkalmazása már a bejelentkezések teljesítésénél megakad, a belépési folyamat valahol az azonosítás kezdetén, az állandó képviseleti megbízásokat és az a cégalkalmazottak hozzáférési jogosultságát nyilvántartó EGYKE/EKNYI rendszerrel való összekapcsolásnál megszakad.

Az EGYKE adatlapon megadott hozzáférési kódok nem mindegyike teszi lehetővé a CMDS elérését és a vámhatósági határozatok kérelmezéséhez szükséges adatbevitelt.

A nehézségek kezelése kiemelt prioritás, mind a vámhatóság, mind a gazdálkodók számára, hiszen a lejáró tevékenységi engedélyek megújítása, vagy újraértékelést eredményező módosítások és az új engedélyek kiadása, mind csak a rendszer kötelező alkalmazása mellett történhetne elvileg, s a rendszerhibák miatti működési alkalmatlanság a gazdasági tevékenységek ellehetetlenüléséhez vezethet.

A komoly helyzet rendezése érdekében az Egri Konferencia Vámműhelyén az NGM Vámosztálya, a NAV KI Vámfőosztály és a NAV Informatikai Intézet példaértékű együttműködést ajánlott a gazdálkodók számára, az alábbi akcióterv szerint:

- a NAV INIT a helpdesk-en keresztül várja a problémák jelzéseit,

- a gazdálkodók a problémák minél részletesebb leírását (lehetőség szerint print screen képekkel együtt) az MVSZ Titkárságára is megküldik az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre,

- a jelzések koordinációját az NGM és a NAV Vámfőosztály felé Rozgonyi Sándor vámtagozat-vezetőnk irányítja

- a problémák jelzésébe a másik vámszakmai szövetség is bekapcsolódik a minél szélesebb körű tapasztalatgyűjtés érdekében,

- az így begyűjtött jelzéseket alapján a NAV INIT jövő péntekig prioritásként igyekszik kijavítani a hibákat, ha azok a nemzeti beazonosítási fázisban keletkeznek főként az EGYKE/EKNYI felől,

- ha nem tudják nemzeti szinten megoldani a gondot, mert a hiba mégis a magában az uniós fejlesztésű CDMS-ben van, akkor a tagállami alkalmazás felfüggesztésének döntését kezdeményezésére is sor kerülhet.

A Magyar Vámügyi Szövetség 2017. november 8-ra szervezett Vámműhelyének programjában újra érdemi lehetőség nyílik a konzultációra, az addigra már kitisztult gyakorlati alkalmazási tanácsok megosztásával, vagy a fennmaradó gondok alapján a további lépések egyeztetésével.

A NAV honlapján a CDMS rendszerre vonatkozó jelenlegi információk ezen a linken érhetők el:

http://www.nav.gov.hu/nav/vam/vaminformaciok/egyeb/Vamhatosagi_hatarozat20171011.html

Ne feledjék a jelzéseket küldeni, hogy eredményesen segíthessük gondjaik megoldását!

Megjelent: 2654 alkalommal Utoljára frissítve: hétfő, 30 október 2017 07:21
Értékelés:
(1 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Vám - kiemelt témakörök