2019. február 23. szombat | Belépés
02.27. Vámműhely

Módosult az elektromos és elektronikus berendezésekkel kapcsolatos hulladékgazdálkodási tevékenységekről szóló Kormányrendelet

Az uniós irányelvekhez igazodva január elsejétől megváltozott az elektromos és elektronikus berendezésekkel kapcsolatos hulladékgazdálkodási tevékenységek hazai szabályozása. A módosítás– az eddigi tíz helyett – hat elektromos-, elektronikusberendezés-kategóriába sorolja a berendezéseket.

A 2014-es kormányrendelet mostani változtatása ezen túl – néhány kivétellel – valamennyi elektromos, elektronikus berendezésre kiterjed.

A módosítás érintette a vámtarifaszámokat, a gyűjtési és a hasznosítási arány mértékére, valamint a vagyoni biztosíték mértékére és számításának módjára vonatkozó táblázatokat, illetve a nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettség teljesítéséhez szükséges adatlapokat is. Azoknál a gyártóknál, amelyek 2018. január 1-jét megelőzően kérelmezték a nyilvántartásba vételt, az országos környezetvédelmi hatóság 2018. december 31. napjáig hivatalból eljárva módosítja a nyilvántartást a hat elektromos-, elektronikusberendezés-kategóriának megfelelően.

A 2017. évre vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettséget a korábbi HEE jelzésű adatlapokon, a tíz elektromos-, elektronikusberendezés-kategóriának megfelelően kell teljesíteni. A 2018. évre vonatkozó adatszolgáltatáshoz az új, HEEB jelzésű adatlapok szolgálnak, a hat elektromos-, elektronikusberendezés-kategóriának megfelelően.

A 197/2014. (VIII. 1.) Korm. rendelet módosításáról szóló 525/2017. (XII. 29.) Korm. rendeletet a Magyar Közlöny 2017. évi 231. száma tartalmazza, amely itt érhető el.

Forrás: FM Sajtó

Megjelent: 520 alkalommal Utoljára frissítve: hétfő, 29 január 2018 07:27
Értékelés:
(0 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Qr Code