2020. szeptember 26. szombat | Belépés

MVSZ vámügyintézői képzés – ősszel új csoport indul Kiemelt

A vámügyi tevékenységet végző gazdálkodók a következő másfél évben komoly kihívások előtt állnak, s emellett egyre nagyobb hiány mutatkozik a munkaerőpiacon a jól képzett vámügyintézői szakemberekből. A vámügyintézői képzés - a szakképzési rendszer átalakításával – épp revízió alatt áll, így a szakmába valóbelépésre a jelenlegi szabályok szerint már csak ebben az évben induló képzéssel van lehetőség, amelyre minőségi megoldást kíván az MKVKOK-val együttműködve megvalósuló, és 2020. év őszén induló vámügyintézői OKJ képzésünk.

 

A vámszakmai feladatok köre egyre bővült az utóbbi években. A globalizációval az alkalmazandó szabadkereskedelmi megállapodások száma jelentősen nőtt, amely csak beszedhető vámok mértékét csökkenti, a származás és a kedvezményes státusz igazolásához szükséges adminisztrációs feladatok bővültek. Emellett a távol keleti gazdasági erősödés, a protekcionista vámháborúban – egyre szélesebb árukörre és egyre több relációban – bevezetett kiegészítő vámok alkalmazása is erősítik a vámszakmai ismeretek fontosságát. 

A jövő kihívásai méginkább erősítik majd ezt a helyzetet, hiszen a BREXIT folyamattal az Egyesült Királyság unióból való kilépése – a jelenleg már szinte biztosra vehető megállapodás nélküli módon – visszaállítja a vámhatárt és a vámellenőrzéseket, ezekhez kapcsolódóan a gazdálkodóktól elvárt vámügyi adminisztrációs feladatok elvégzését is. Ez természetesen a teljes logisztikai folyamatra hatással lesz, a vámkezelések elvégzése és az ezek alól mentesítő egyszerűsítések mellett nagy szerepet kapnak újra a származásra és az ügyletek optimalizációját segítő vámeljárások megfelelő alkalmazására vonatkozó ismeretek ebben a relációban is. További kihívás az évek óta erősen növekvő internetes kereskedelemmel járó árumozgás kezelése, ehhez kapcsolódóan a 2021-évetől bevezetett uniós adminisztrációs szigorítások és áfafizetési mentesség eltörlése óriási adminisztrációs többletet eredményez.

A jövő kihívásai miatt hatványozottan megjelenő szakemberhiány az évek óta tapasztalható nehézségeket fokozza, ugyanakkor a kormányzat szakképesítési reformja ezt az ágazatot is érinti. Az iskolarendszerű képzések rendkívül kicsiny hatékonysága miatt a jövőbeni szakképző technikumokban jelentősen szűkítették az oktatott szakmák körét. A vám-, jövedéki és termékdíj ügyintézői szakma komplexitása és pénzügyi kockázata miatt a jövőben ezeket a szakmákat már csak érettségi után, kizárólag felnőttképzési formában lehet elsajátítani.

Az új szakképzési reformhoz kapcsolódó programkövetelmények tervezeteit a vám-, jövedéki és termékdíj szakmák vonatkozásában kidolgoztuk, a jóváhagyatási folyamat elkezdődött. Ebben a vámügyintézői képzéshez kapcsolódva úgy gondoljuk, hogy a jövő sikere mindenképpen a digitális gazdaság kihívásainak megfelelésén, a széles körű szakmai ismeretek megszerzésén múlik. Az elektronikus rendszerek használata ebben a szakmában is felgyorsítja a generációváltás folyamatait, s nekünk érdekképviseleti szervezetként – a sikeres jövő-stratégia megvalósításánál – ezzel két szempontból is van dolgunk. Egyrészt az új generáció tudása sok tekintetben támogatásra szorul a sokéves munkatapasztalattal, vállalati működési folyamatokkal és a szervezeti összetartozással kapcsolatban sokszoros tudással rendelkező idősebb generáció által, akik jelenlegi tagságunk döntő többségét adják. Másrészt az idősebb generáció számára is biztosítani kell támogatást a digitális világban való eligazodáshoz, amelyben fontos szerepe lehet azoknak a fiatal szakembereknek, akik az új képzési programkövetelményeknek megfelelően a képzésbe illesztve szinte természetes módon rendelkeznek majd ezzel a kompetenciával is.

A szakmai érdekképviseleti szervezetként fontosnak tartjuk, hogy az MKVKOK sokéves felnőttképzési minőségi oktatását és a gyakorló szakemberekből álló oktatói csapatunk hiteles szakmaiságát egy magas színvonalú képzésben ötvözzük, s sikeres vizsgázóink megfeleljenek a vállalati igényeknek is. Mentorprogramunkkal és a tagvállalati állás-pályázatok megosztásával szeretnénk elősegíteni, hogy a szakmailag megfelelően képzett munkavállalók és az ilyen munkatársakat kereső vállalkozások minél könnyebben és minél gyorsabban egymásra találjanak, minimalizálva ezzel a mindkét oldalról idő- és költségigényes felesleges interjú köröket és növelve a beválás esélyét.

Az őszi Brexittel élesedő szakemberhiányt még az új szakképzési koncepció életbe lépése előtt kezelni kell, ezt célozza az ősszel – még a korábbi tanterv szerint - induló új vámügyintézői képzésünk az MKVKOK szervezésében Budapesti helyszínen, amelyre az alábbi linken lehet jelentkezni: https://mkvkok.hu/vamugyintezo-kepzes

A képzésre vonatkozó információkról részletesebb információkat ad Szabó Éva oktatásszervező, akinek elérhetőségei:

Tel: 06 (1) 479-9909

Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Megjelent: 229 alkalommal