2020. november 28. szombat | Belépés
Brexit infók 1.

Brexit infók 1. Kiemelt

Kedves Kollégák!


Az MVSZ 2020. őszi konferenciájának Nemzetközi napján értékes előadásokkal igyekeztünk segíteni a tagvállalataink és érdeklődő kollégák felkészülését a BREXIT közelgő „beállására”. 
A témát eddig is kiemelt figyelmmel kísértük és cikksorozatunkkal szeretnénk a jövőben is megosztani minden fontos hírt, eseményt, szakmai cikket, amit érdemes követni.

1.  Mindenekelőtt érdemes figyelni az EU Bizottságának Adó-és Vámügyi Főigazgatósága által kiadott iránymutatás, illetve az oldalukon létrehozott információs oldal információit az alábbi linken: https://ec.europa.eu/taxation_customs/uk-withdrawal-hu
Itt ingyenesen letölthető két információs füzet magyar nyelven is:

*  Brexit ellenőrző lista kereskedők számára (2020-08-24),  ide kattintva valamennyi tagállami nyelven elérhető.

* Brexit, felkészülés az átmeneti időszak végére (Útmutató a vállalkozásoknak 2020-08-24), ide kattintva minden tagállami nyelven elérhető.


2. A fentieken kívül fontos információkat tartalmaz az Egyesült Királyság kormánya által közzétett „Border Operating Model”, amely azt vázolja, hogyan fog működni az Egyesült Királyság határa 2021. január 1-jétől. 
Ez újabb átdolgozott kiadás nagyobb mértékben foglalkozik az ipari szektor által feltett kérdésekkel. További részletes információkat tartalmaz az ún. “Goods Vehicle Movement Service (GVMS)”, azaz áruszállító járművek mozgását támogató szolgálatról, állat- és növényegészségügyi ellenőrzésekről (SPS), magas prioritású növények – és növényipari termékek forgalmáról, és utasforgalomra vonatkozóan.
Az új kiadás:
*  feltérképezi a belső határellenőrzési infrastruktúrák helyszíneit. Ezek a helyszínek biztosítják majd az áruellenőrzések végrehajtásához szükséges infrastruktúrát.
*  bejelenti, hogy  2021 október 21-től útlevél lesz szükséges az Egyesült Királyságba való beutazáshoz, de az EU, az EGT és Svájc állampolgárai a személyi igazolványaikat is használhatják majd
*  megerősíti, hogy a KENT Belépési Engedély kötelező lesz tehergépjárművek Kent-i alagúton keresztül történő belépéséhez.

A Brit Nagykövetség pedig az alábbi ingyenes webinarokat tartja, amelyekre az alábbiakban lehet jelentkezni:
*  UK Transition - Webinar for exporters - Prepare your business for January 2021
This webinar will be running on Wednesday, 4 November at 12.00 CET. Duration: 1 hour. Businesses can register at this link here. 
Join to the session and find out how you need to prepare for changes and new rules from January 2021.

*  Virtual Industry Day of 16 November 2020 at 11:00 - 13:00 CE Time. 
Please see details in the enclosed invite. Join to the event and find out what you need to know to keep your business moving after 1 January 2021.


Tolnainé dr. Tóth Veronika

főtitkár

Megjelent: 255 alkalommal Utoljára frissítve: hétfő, 02 november 2020 09:23
Értékelés:
(0 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Vám - kiemelt témakörök