2021. április 18. vasárnap | Belépés
04.29. webinárium

Felmérés az export vámárunyilatkozatok javításának szankcióiról Kiemelt

Kedves Tagjaink!

Szeretnénk segítségüket kérni egy kérdőíves felmérés elvégzésében az exportvámkezelések során adminisztratív hibából fakadóan adott hibás adatok miatt szükséges vám-árunyilatkozat érvénytelenítéshez kapcsolódó bírságolási gyakorlat gazdálkodói tapasztalataira vonatkozóan.

Több fórumon szóba került már az a jelenség, amikor az exportőr utólag észleli a hibát (pl. elírás, szállítóeszköz-változás stb. miatt) a beküldött vám-áru nyilatkozaton, de az export vámkezelés 8-10 perc alatt átfut és a KKO gyorsan visszaérkezik, a hiba észlelésekor utólag már technikailag nincs lehetőség a vám-árunyilatkozat módosítására. Ugyanakkor mivel hibás adatokkal nem indulhat el a szállítmány és az export indítása szintén komoly gazdasági érdek, a nyilatkozattevő megoldásként az új okmány kiállításával a régi érvénytelenítését kéri. A javítással - kivitel lévén - semmilyen költségvetési érdek nem sérül, a későbbi keresési eljárások megelőzésére törölni kért tételek tisztázása kapcsán a gazdálkodók mégis (egyre növekvő összegben) bírságot kapnak.

A probléma érdekképviseleti kezelésére az alábbi gazdálkodói kérdőívvel vizsgálatot végzünk, hogy a jogalkalmazási nehézség gyakoriságáról, gazdasági hatásairól és igazgatósági előfordulásáról átfogó képet tudjunk bemutatni a hatásvizsgálat érdekében, s ennek kapcsán további egyeztetésre kérünk lehetőséget esetleges informatikai fejlesztés megvalósítása vagy jogalkotási megoldás kimunkálása érdekében.

Kérünk mindenkit, hogy a kérdőívre szánjanak pár percet, adjanak visszajelzést a tapasztalataikról, hogy ezek elemzésével képet adhassunk a PM felé. A kérdőív anonim, a beérkezett válaszokat összesítjük és elemezzük.

A kérdőív a KKO KÉRDŐÍV menüre kattintva vagy a https://mvsz.eu/index.php/kko-kerdoiv címről érhető el.

Köszönettel:

az MVSZ elnöksége

Megjelent: 385 alkalommal Utoljára frissítve: péntek, 09 április 2021 08:36
Értékelés:
(0 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Vám - kiemelt témakörök