2023. március 31. péntek | Belépés
2023.03.28. Új alapokon a hazai hulladékgazdálkodás hibrid szakmai program

2023.03.28. Új alapokon a hazai hulladékgazdálkodás hibrid szakmai program

Megjelent a Magyar Közlöny 2023. évi 37. számában (2023. március 14.) a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer működésének részletes szabályairól szóló 80/2023.(III.14.) Kormányrendelet. Az idei év egyik nagy kihívást jelentő feladata az új körforgásos gazdaság modellre épülő hulladékgazdálkodási rendszer bevezetése lesz 2023. július 1-től. Az új rendszerre való átállás új jogszabályi és jogalkalmazói szereplőket vezet be, ideértve a hulladékgazdálkodás új koncesszorát, akivel az állami hulladékgazdálkodási közfeladat körébe tartozó hulladékok visszagyűjtését és kezelését végző szolgáltatók alvállalkozóként szerződnek. Az adminisztrációs és adatszolgáltatási feladatok elvégzésének hatósága a hulladékgazdálkodási hatóság (kormányhivatal) lesz és a NAV feladatköre is jelentősen változik.

A kiterjesztett gyártói felelősség rendszerében a gyártók díjat fizetnek az általuk kibocsátott körforgásos termékekből (11 termékkör) képződő hulladék visszagyűjtéséért való anyagi felelősségvállalás okán, a környezetvédelmi termékdíjfizetési kötelezettség pedig zöld adóként viselkedik majd, amelyből az anyagi felelősségvállalás mértékében az energiaügyi miniszter rendeletében megállapított kiterjesztett gyártói felelősségvállalás díja (EPR díj) levonásra fog kerülni. Az új rendszer végrehajtási jogszabályi keretei napjainkban kerülnek kihirdetésre, az új szereplők funkciói és a gazdálkodóktól a jövőben elvárt kötelezettségek ismerete elengedhetetlen lesz.

Sok cég jelenleg sincs is tisztában a keletkező hulladékkal kapcsolatos kötelezettségeivel, az új rendszerben az érintettség még általánosabb és kiterjedtebb lesz. Az MVSZ már évek óta nyomon követi a koncepció alakulását, a megvalósításra való átállásban is első kézből származó információkkal szeretnénk támogatni a gazdálkodókat.

Az MVSZ Képzési Központ által szervezett hibrid szakmai programon való részvételt mindazon tagjainknak ajánljuk, akik az új uniós körforgásos gazdasági modellre épülő hulladékgazdálkodási rendszerre kíváncsiak, szeretnék megismerni a hulladék összegyűjtésének és hasznosításának új mechanizmusát, a díjfizetést és a termékdíj új jogszabályi kereteit.

A személyes jelenlét lehetőségét - a terem befogadóképességének erejéig - a tagjaink számára tartjuk fenn, ugyanakkor a rendezvényen online módon részt vehet bárki, aki külkereskedelmi, gyártási, szolgáltatási tevékenységet végez és ehhez kapcsolódva naprakész információkat szeretne kapni.

zold hatter 1920x376 kezdodia

A rendezvény előadásanyagai és felvételei a résztvevők számára Szövetségünk erre célra alkalmas portálján (https://vamszemle.hu) lesz elérhető. A jelentkezési lapon megadott részvevők a szakmai program anyagaihoz való hozzáférésre felhasználói fiókot kapnak, amelynek hozzáférési információit a jelentkezéskor megadott email címekre küldjük ki.

A rendezvény NEM kreditpontos. A kreditpontok gyűjtését az MVSZ külön továbbképzési programja valósítja meg, amelynek tavaszi programjai még egyeztetés alatt állnak, de hamarosan meghirdetésre kerülnek.

A program időbeosztása:

Az online résztvevőknek bejelentkezés, a személyes résztvevőknek gyülekező 9.00-9.30 között, az előadások 9.30 órától 15.30 óráig tartanak két nagyobb blokkban, ideértve mindkét blokk végén fél-fél óra konzultációt a résztvevők kérdéseiből (az online résztvevők chatfalon kérdezhetnek)

A program megvalósítása:

  • a terem 100 fő befogadására képes, így a jelentkezéskor regisztrált sorrend szerint ezen limitig az MVSZ tagjai személyes jelenléttel vehetnek részt a Lurdy-ház Konferencia és Rendezvényközpont 7. termében (1097 Budapest, Könyves Kálmán krt. 12-14.), vagy
  • bárki csatlakozhat online módon, mivel az előadásokat élőben közvetítjük.

A szakmai napra az MVSZ Képzési Központ weboldalán (https://vamkepzes.eu/) elérhető elektroonikus űrlapon lehetett jelentkezni 2023. március 26-ig.

A linket az online jelenlétre regisztráltak 2023. február 27-én kapják meg elektronikus üzenetben a regisztráción megadott emailcímen.

Részvételi díj:

  • Tagjaink részére: 9 000-, Ft/fő + ÁFA
  • Nem MVSZ tagok részére: 25 000-, Ft/fő + ÁFA

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Budapest, 2023. március 2.

vera alairas

Tolnainé dr. Tóth Veronika

                     főtitkár

Megjelent: 1001 alkalommal Utoljára frissítve: hétfő, 27 március 2023 12:05