2020. szeptember 26. szombat | Belépés

Öntapadó címkék megítélése

cimke 1Öntapadó címke két részből áll, magából az öntapadó címkéből és a ragasztóval ellátott felületet védő többnyire szilikonozott vagy kaolinnal bevont hordozó papírból. A termék lényeges jellegét a címke adja, ezért a termék vámtarifaszámának meghatározása során a címke vámtarifaszáma alá kell osztályozni a terméket. A felhasználás során a címke elválasztását a hordozó anyagtól a végső felhasználó végzi, mielőtt a címkét rendeltetésének megfelelően felragasztja. A hordozó nem szükséges a címke funkciójának a betöltéséhez és a felhasználás során hulladékká válik!

Első kérésként azt kell eldönteni, hogy a két összetevőből álló öntapadó címke esetében egy összetett csomagolószerről van-e szó vagy egy termékről és annak csomagolásáról?

A csomagolószerek lehetnek csomagolóeszközök, csomagoló anyagok vagy csomagolási segédanyagok. A három fogalom közül a csomagolási segédanyagok közé tartozik a termékre helyezett vagy ráakasztott címke. Maga a címke ezért csomagolási segédanyag és termékdíj-köteles csomagolószer. A hordozóanyag viszont nem kerül az árura a címkével együtt, a címkével azonos csomagolási funkciót a címkézendő áru vonatkozásában nem lát el, ezért nem tartozhat hordozó papír a csomagolási segédanyagok közé, és ennek következtében nem jöhet szóba az összetett csomagolószerre vonatkozó szabályok alkalmazása.

A hordozó papír szerepe, az öntapadó címke ragasztóval ellátott felületének védelme, megóvása. E funkciója alapján a papír hordozó a címke csomagolásának minősül, és mint a csomagolást alkotó csomagolóanyag tartozik a termékdíj-köteles termékek közé.

(A csomagolóanyag meghatározás alapján a csomagolóanyag egyik jellemzője az ideiglenes védőburkolat létrehozása.) A csomagolás meghatározása során iránymutatásként szolgálhat a csomagolásról és a csomagolási hulladékkal kapcsolatos hulladékgazdálkodási tevékenységről szóló 442/2012.(XII.29.) Korm. rendelet 1. mellékletében található szemléltető példák felsorolása, amelyek a csomagolás vagy a csomagolandó áru elhatárolásához adnak segítséget. A szemléltető példák 3.2.2. alpontja szerint a csomagolás részét képezik a tapadós címkék, amelyeket más csomagolási tételekre ragasztottak.

Mindezek alapján az árura vagy más csomagolási tételekre felragasztásra kerülő címke csomagolási segédanyag, míg a címke védelmét ellátó papír hordozóanyag a címke (ebben az esetben mint áru) csomagolását képező termékdíjköteles csomagolóanyag.

Amennyiben az öntapadós címke, mint csomagolási segédanyag termékdíj-kötelezettségét a belföldi vevő a Ktdt. 14. § (5) bekezdés valamely szóba jöhető pontja, alpontja alapján átvállalja, ezzel együtt a címke csomagolását képező hordozó termékdíj-kötelezettségét az első belföldi forgalomba hozónak kell teljesítenie a csomagolás termékdíj-kötelezettségére vonatkozó szerződéses átvállalási jogcím hiányában, kivéve a 14. § (5) bekezdés a) pontja szerinti esetet, amikor a termékdíjköteles termék és az annak csomagolását alkotó termékdíj-köteles csomagolószer termékdíj-kötelezettsége szerződéses átvállalása is szóba jöhet.

Megjelent: 1220 alkalommal Utoljára frissítve: vasárnap, 21 február 2016 10:56
Értékelés:
(1 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned