2020. május 29. péntek | Belépés

Újbóli felhasználásra történő előkészítés vagy mégsem?

Szövetségünk tagja e-mailben keresett meg és kérte a lentiekben ismertetett gazdasági esemény termékdíjas szempontból történő megvitatását. A Szövetség és ezen belül az egyes szakterületek szakmai kérdéseit összefogó tagozatok szerepe többek között éppen az, hogy segítsük egymást egy-egy szakmai kérdésre a közösen kialakított válaszok megtalálásában és a legjobb gyakorlat kialakításában, annak megosztásában mindannyiunk érdekeit szolgálva. Úgy gondoltam, hogy nem e-mailben válaszolok a feltett kérdésekre, hanem portálukon keresztül egy cikk keretében, mert egyrészről mást is érdekelhet a téma, másrészről új jogintézmény gyakorlati alkalmazásáról van szó, ezért többek véleményére is szükség van a legjobb gyakorlat kialakítása érdekében. Bíztatok is ezúton minden tagunkat, hogy a rövidebb kérdések esetén bátran használja tematikus fórumunkat és ott közösen vitassuk meg a kérdést és bátran szóljon hozzá az, akinek az adott kérdéssel kapcsolatosan felmerül gondolata, véleménye, esetleg tapasztalata és ossza meg azt mindannyiunkkal. Ha egy-egy nagyobb lélegzetvételű témakört érint a kérdés, akkor arra a portál szakmai oldalán elhelyezett cikk jobb megoldást jelenthet a fórumnál. A portálon megjelent cikkeinkhez is hozzá lehet szólni regisztrált felhasználóinknak, így ott is mód van a téma megvitatására, a vélemények, tapasztalatok megosztására. Bízom abban, hogy e cikk felkelti tagjaink érdeklődését és akár újra tudjuk éleszteni a korábban kiválóan működő termékdíjinfo portálon zajlott szakmai eszmecserét. Ennyi bevezetés után lássuk a konkrét kérdést:

„Adott egy gazdálkodó, aki külföldről és belföldről is hoz be befőttes üveget. Ezek csomagolva vannak. A csomagolásukban található ún. köztes papír, amelyet beérkezés után lebont. A külföldi után megfizeti a termékdíjat, a belföldit pedig már megfizették.

A terve az, hogy amikor elad a befőttes üvegből, akkor azt papír tálcába vagy papírdobozba csomagolja be. Ezt háromféle módon képzeli.

  1. Szeretne a lebontott ívből tálcát hajtogatni, amelynek pereme van, tehát véleményem szerint változik a tarifaszám és a CsK kód is, új termékdíj köteles termék jön létre.
  2. Ha esetleg probléma a CsK kód változás, akkor szeretné az íveket kisebb ívekre felvágni, amelyet az üvegek alá tesz és befóliázza.
  3. Ha használt papírdobozt vesz belföldről (valaha volt benne áru), és abból kisebb dobozt készít és abba teszi az üveget.

Mindhárom esetben az a kérdésem, hogy lehetséges-e termékdíj fizetése nélkül forgalomba hoznia az általa készített csomagolás részét képező csomagolószereket?

Befolyásolja-e a mentességet hogy hulladékká nyilvánítja ezeket a lebontott íveket vagy sem? Jelen esetben az a gyakorlat, hogy nem tervezi hulladékká nyilvánítani, mivel nem lesz az, ezt még fel akarja használni. Ha csak a hulladékká nyilvánított esetben működik a mentesség, hogyan vezesse a nyilvántartását arról, hogy a hulladék készletéből mennyit használt föl újra és tette be újra a termékdíjas rendszerbe?” 

A leírt gazdasági eseményeket két jól elkülönülő részre lehet bontani termékdíjas szempontból, mégpedig

I. a külföldről behozott termékdíjköteles termék után keletkező termékdíj-kötelezettség teljesítésének szakaszára és

II. a használt termékdíjköteles termék újbóli felhasználásának szakaszára.

Ahhoz, hogy megtaláljuk a szabályozásban a választ, e két szakaszt vizsgáljuk meg külön-külön, lépésről lépésre.


A teljes cikk tagjaink részére elérhető a portálra való belépés után.

Megjelent: 666 alkalommal Utoljára frissítve: szerda, 08 február 2017 16:51
Értékelés:
(0 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Qr Code