2020. március 30. hétfő | Belépés

ELViSZ él...!!!

Igen, él, de mielőtt még mindenki táncra perdülne, az ELViSZ elnevezés egy Magyarországon egyedülálló elektronikus vámszemlét takar.

A NAV Repülőtéri Igazgatóságának ötlete alapján a UPS Magyarország Kft. együttműködésével indult el a rendszer tesztüzeme 2017-ben.

A UPS Magyarország Kft. integrátorként mindig is nagy hangsúlyt fektetett a fejlődésre, az új folyamatok bevezetésére és készségesen működik együtt a hatóságokkal minden olyan fejlesztésben, mely az ügyfelek, a NAV, vagy más egyéb hatóság mindennapi munkáját segíti.

A rendszer lényege, hogy az áruvizsgálat során senki sincs jelen fizikailag a NAV képviseletében. A szemlét online web kamerán keresztül, egy erre a célra kifejlesztett felületen az irodából tudja a NAV elvégezni.

Hogyan is történik?

Az áruvizsgálatra kijelölt küldeményt a UPS munkatársa megmutatja a kamerának, ekkor a NAV részéről szemlét végző személy fénykép formájában rögzíti a fuvarlevél adatokat.

A küldemény felbontása után a csomag tartalma is az említett módon kerül rögzítésre.

Mivel a küldemény tartalmának vizsgálata folyamatosan a kamera előtt történik, így a NAV munkatársa bármikor megállíthatja, utasíthatja a szemlét végző UPS-s kollégát a vizsgálattal kapcsolatban.

Mi kell hozzá?

Egyszerű és megbízható internet kapcsolat kb. 15-20 MB sebességgel, egy HD minőségű web kamera, egy 2-4 wattos hangszóró, egy egyszeri telepítési költség, majd az üzemeltetéshez minimális IT ismeret.

Mi a rendszer előnye?

A helyszíni kiszállás megszűnésével a NAV pénzt, időt, energiát spórol meg. Emellett a kevesebb gépkocsi használatnak köszönhetően a napjainkban elengedhetetlen környezettudatos munkavégzést is segíti.

A cégünk nevében is büszke vagyok arra, hogy e példátlan rendszer kialakításában részt vehetünk.

Reméljük, hogy a közreműködésünkkel kiépített folyamatok a jövőben hasznosak lehetnek más Európai Unión kívül és belül elhelyezkedő országok számára is cégeik, hatóságaik munkájának hatékonyabbá tételében. Annak külön örülünk, hogy mindez Magyarországról, a UPS-től indulhat el.

 

Kunya Gábor (UPS) cikke

MVSZ Integrátori Tagozat 2017. április 4.

Megjelent: 871 alkalommal
Értékelés:
(3 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Vám - kiemelt témakörök

Qr Code