2021. január 24. vasárnap | Belépés
Tolnainé dr. Tóth Veronika

Kedves Tagjaink!

A vámügyi szakértői hatósági képzésünk az első félévben sikeresen lezárult és a képzést ősszel szeretnénk folytatni. Sokan érdeklődtek már az indulásról és tagjaink között kezdeményezés is történt vidéki helyszínen való indításra. Nagy öröm nekem ezért számot adni arról, hogy az őszi indítást két turnussal, Budapesten és Győrben párhuzamosan tervezzük kezdeni.

A hatósági képzésünkre vonatkozó konkrét információkat a mellékletében szereplő felhívás tartalmazza, a mellékletek között megtalálható a jelentkezési lap, melyet a jelentkezők által kitöltve és szkennelve/postán kérjük visszaküldeni az adatkezelési nyilatkozattal együtt. Emellett a jelentkezéshez a jelentkezők érettségi bizonyítványának másolatát is meg kell kapnunk.

A meghirdetett turnusok minimum 30 fő jelentkezése esetén indulnak be, és maximum 72 fő egy turnus létszáma!

Kérjük, hogy a jelentkezési lapokat és a kötelező mellékleteket az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címre szíveskedjenek megküldeni legkésőbb 2018. augusztus 27-ig.

A 2018. július 22-ig beérkező jelentkezések esetén a minden tagnak biztosított -20% tagsági kedvezményen felül további -10% early bird kedvezményt biztosítunk. További kedvezmény érhető el egyszerre több személy egy jelentkezési lapon történő beiskolázása esetén (turnusválasztás lehetősége a jelentkezési lapon biztosított).

A jelentkezéseket emailben visszaigazoljuk.

Kérdéseikhez szívesen állunk rendelkezésre,

üdvözlettel:

Tolnainé dr. Tóth Veronika

főtitkár

Sikeresen megtartottuk 2018. június 6-án a 2018. évi Beszámoló és Tisztújító Közgyűlésünket, amely a gazdálkodást és startégiát érintő döntések mellett tisztújítást is jelentett a következő 3 évre az MVSZ szervezetében.

Az elnök továbbra is Sipos László és az alelnök személye sem változott, Mészáros Zoltán személyében. Az elnökségi sorában változást jelent Rozgonyi Sándor – eddigi vámtagozatvezetőnk – bekerülése, Nietsch Tamás kollégánk pedig a jövőben a Szakmai és Nemzetközi Bizottság elnökeként tevékenykedik szervezetünkben.

A tagozatok írányításában két változás történt, a Vámtagozat vezetését a jövőben Vargha Zoltán a MOL Magyarország Szolgáltató Központ vám és jövedéki szakértője végzi, az Integrátori Tagozat vezetője pedig Kunya Gábor, a UPS Magyarország Kft. vámosztályvezetője lett. A Jövedéki Tagozatot változatlanul Laczi Ferenc kollégánk irányítja, a Környezetgazdálkodási Tagozat pedig Kovács Csaba vezetése alatt tevékenykedik továbbra is.

A Felügyelő Bizottságban Szobota Gyula egyéni tagunk kilépése hozott változást, a dr. Maruzs László által vezetett szervezeti egységben Förhécz Zsuzsanna folytatja a munkát és Csáki Zsolt kapcsolódik be új tagként a munkába.

Az Oktatási Bizottság vezetését továbbra is Tolnainé dr. Tóth Veronika végzi, a tagok között újként szerepel Burnyoczkiné Czövek Anita és Csányi Barbara, valamint Tóthné Witzl Anna és Halász Anna továbbra is részt vesz az oktatási ügyek egyeztetésében.

A Jogi és Etikai Bizottságot pedig Beszteri Sára asszony vezeti az elmúlt év után a következő 3 évben is, s ezen bizottságban új tagok Kacskovics András és Szekeres Péter, és korábbi tevékenységüket folytatják Bartos Gyula és Kormány Tibor.

Munkájukhoz sok sikert és jó egészséget kívánunk!

A 2018/2019-as tanévben  (ideértve a 2018-as keresztféléves oktatások hallgatóit is) diplomázó MSc és BSc hallgatók és a Vámlogisztika posztgraduális képzés hallgatói számára a Magyar Vámügyi Szövetség idén 1. alkalommal hirdeti meg a Vámszakmai Diplomamunka Pályázatot. Olyan diplomamunkákat várunk, melyek újszerű eredményeket tartalmaznak a vámjogi szakmai témákban, vámügyi,adózási, logisztikai és ellátási lánc kapcsolódási területeiről.

A Magyar Vámügyi Szövetség, mint a VJSZ-1/2018. számon nyilvántartásba vett vámjogi szakértői hatósági képző szerv jelen közleményben tudatja, hogy a 2018. évben eddig indított képzési turnusokhoz kapcsolódó őszi vizsgaidőpontok és helyszínek a következők:

I. írásbeli vizsga:

 • 2018. szeptember 3-án  10:00-12:00 óra között, helyszín: Millenium Hotel, Budapest Üllői út 94-98.

II. szóbeli vizsga:

 • 2018. szeptember 10-én 10:00-13:00 óra között, helyszín: Millenium Hotel, Budapest Üllői út 94-98.

 

tolnaine alair

          Tolnainé dr. Tóth Veronika

                      főtitkár

Az országban elsőként indult ma teltházzal a Magyar Vámügyi Szövetség vámjogi szakértői hatósági képzése.

Az őszi Egri Konferenciánk után Vámműhelyre várjuk kedves tagjainkat és a rendezvény iránt érdeklődő szakembereket.

A program első részében egy kiemelt konzultációt szeretnénk tartani az október 2-i bevezetése óta a CDMS rendszer alkalmazásában tapasztalt gyakorlati problémák egyeztetésére. Kiderül, hogy sikerült-e az Egri Vámműhelyen elfogadott akcióterv alapján gyorsan javítani a bejelentkezési hibákat, illetve vannak-e olyan természetű problémák, amely más tekintetben nehezítik az alkalmazást. Az Egri Vámműhelyen egyeztetett koordinációról a weboldalunk cikkét ezen a linken találják: https://mvsz.eu/index.php/item/1038-koordinacio-a-cdms-alkalmazasi-nehezsegeinek-megoldasara

A program második részében előadást hallhatnak a 2018-as évre várt tarifaváltozásokról, valamint olyan termékek besorolásáról, amelyek az utóbbi időben nagyobb fejtörést okoztak. A jelentkezési lapon, vagy külön emailben is jelezhetik az erre vonatkozó kérdéseiket november 6-ig.

A harmadik téma pedig a CETA&REX gyakorlati alkalmazása, az új típusú szabadkereskedelmi megállapodás jellemzőiről és fő tartalmi elemeiről, valamint az ezzel járó új gyakorlati tanácsokról szól majd az előadás, és lehet kérdéseket is feltenni.

Végül szeretnénk kihasználni az alkalmat a részt vevő kollégákkal való belső egyeztetésre arról, hogy a származási igazolások kiadásának ügyintézése során tapasztalnak-e problémákat? Ha igen, milyen jellegű gondok vannak (pl. adminisztrációs teher, lassú ügyintézés stb.) Szeretnénk leszűrni, hogy van-e szükség érdekképviseleti munkára ezen a téren. Azt is megvitatnánk, van-e AEO gazdálkodók számára ezen a területen nemzeti vagy uniós szintű szabályozással valamiféle előnyt/egyszerűsítést kialakítására vonatkozó javaslat?

A részvételt mindazoknak ajánljuk, akik engedélykérelmek benyújtásán munkálkodnak, vagy tanulni szeretnének mások tapasztalataiból előre. Azoknak, akik kíváncsiak az új információkra és akik saját véleményükkel, ötleteikkel és visszajelzéseikkel igyekeznek segíteni a hatósági és ügyféli jogalkalmazást. Egyszóval mindnyájuknak! A részletes program letölthető, illetve a rendezvényt megelőzően is kézhez kapják a résztvevők.

A program időbeosztása:

A regisztráció 12.00-12.30 között lesz, a CDMS konzultáció, valamint az előadásokkal és kérdésekkel tárgyalt többi téma egyeztetése 16.30-ig tart.

Az rendezvény helyszíne: Hotel Millennium, 1089 Budapest, Üllői út 94.

A Hotel körül november 1-tól fizetőssé tettékk a parkolást!!! A továbbiakban a Népligetnél  lehet csak ingyenes P+R parkolót találni!

A Szemináriumra a mellékelt jelentkezési lapon lehet jelentkezni 2017. november 7-ig, illetve előzetesen kérdéseket küldhetnek írásban 2017. november 6-ig, amelyeket az előadók felé koordinálunk. A jelentkezéseket a beérkezés sorrendjében tartjuk nyilván, és igazoljuk vissza.

Részvételi díj:

 • Tagjaink részére ingyenes
 • Nem MVSZ tagok részére: a 11 000,- Ft + ÁFA

A részvételi díj tartalmazza a rendezvény ideje alatt biztosított büféfogyasztást is.

Budapest, 2017. október 30.

tolnaine alair

 

 

 

         Tolnainé dr. Tóth Veronika

                    főtitkár

A Magyar Vámügyi Szövetség idei őszi Egri Konferenciájának Vámműhelyén kiemelt figyelmet kapott a Vámhatározatokat Kezelő Rendszer (CDMS, Customs Decision Management System) 2017. október 2-i bevezetésével kapcsolatos gyakorlati nehézségek egyeztetése.

CDMSA gazdálkodók jelzése szerint a CDMS rendszer hazai alkalmazása már a bejelentkezések teljesítésénél megakad, a belépési folyamat valahol az azonosítás kezdetén, az állandó képviseleti megbízásokat és az a cégalkalmazottak hozzáférési jogosultságát nyilvántartó EGYKE/EKNYI rendszerrel való összekapcsolásnál megszakad.

Az EGYKE adatlapon megadott hozzáférési kódok nem mindegyike teszi lehetővé a CMDS elérését és a vámhatósági határozatok kérelmezéséhez szükséges adatbevitelt.

A nehézségek kezelése kiemelt prioritás, mind a vámhatóság, mind a gazdálkodók számára, hiszen a lejáró tevékenységi engedélyek megújítása, vagy újraértékelést eredményező módosítások és az új engedélyek kiadása, mind csak a rendszer kötelező alkalmazása mellett történhetne elvileg, s a rendszerhibák miatti működési alkalmatlanság a gazdasági tevékenységek ellehetetlenüléséhez vezethet.

A komoly helyzet rendezése érdekében az Egri Konferencia Vámműhelyén az NGM Vámosztálya, a NAV KI Vámfőosztály és a NAV Informatikai Intézet példaértékű együttműködést ajánlott a gazdálkodók számára, az alábbi akcióterv szerint:

- a NAV INIT a helpdesk-en keresztül várja a problémák jelzéseit,

- a gazdálkodók a problémák minél részletesebb leírását (lehetőség szerint print screen képekkel együtt) az MVSZ Titkárságára is megküldik az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre,

- a jelzések koordinációját az NGM és a NAV Vámfőosztály felé Rozgonyi Sándor vámtagozat-vezetőnk irányítja

- a problémák jelzésébe a másik vámszakmai szövetség is bekapcsolódik a minél szélesebb körű tapasztalatgyűjtés érdekében,

- az így begyűjtött jelzéseket alapján a NAV INIT jövő péntekig prioritásként igyekszik kijavítani a hibákat, ha azok a nemzeti beazonosítási fázisban keletkeznek főként az EGYKE/EKNYI felől,

- ha nem tudják nemzeti szinten megoldani a gondot, mert a hiba mégis a magában az uniós fejlesztésű CDMS-ben van, akkor a tagállami alkalmazás felfüggesztésének döntését kezdeményezésére is sor kerülhet.

A Magyar Vámügyi Szövetség 2017. november 8-ra szervezett Vámműhelyének programjában újra érdemi lehetőség nyílik a konzultációra, az addigra már kitisztult gyakorlati alkalmazási tanácsok megosztásával, vagy a fennmaradó gondok alapján a további lépések egyeztetésével.

A NAV honlapján a CDMS rendszerre vonatkozó jelenlegi információk ezen a linken érhetők el:

http://www.nav.gov.hu/nav/vam/vaminformaciok/egyeb/Vamhatosagi_hatarozat20171011.html

Ne feledjék a jelzéseket küldeni, hogy eredményesen segíthessük gondjaik megoldását!

A Magyar Vámügyi Szövetség idei őszi Egri Konferenciája sem múlt el kiemelkedő esemény nélkül, ugyanis a közel 25 éve működő érdekképviseleti és oktatási szervezetünk stratégiai együttműködési megállapodást kötött az ország piacvezető pénzügyi ágazati szakképzési intézményével, a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központjával.

egyuttmukodesA két szervezet együttműködése a magas szakmai színvonalú oktatás iránti elkötelezettségen nyugszik. Közös célunk olyan vám-, jövedéki és termékdíj ügyintézői képzések beindítása, amely a munkavállalás követelményeihez igazodó tudás megszerzését teszi lehetővé, valós lehetőséget teremtve a munkavégzés gyakorlati ismeretek megszerzésére.

Az MKVKOK részvétele biztosítja a stabil és professzionális oktatás-szervezési alapokat, kiegészíti a vámszakmai ismereteket az adózási, illetve az adó- és pénzügyi tudást vámszakmai ismeretekkel, felismerve, hogy a két szakterület összekapcsolásával szerezhető igazán versenyképes tudás. Az MVSZ tagjai közreműködésével elérhetővé válik a vámszakmai gyakorlati tudás megszerzése, a szakmai tudásuk megosztására kész szakemberek mentorálási tevékenységével, a szakképesítések szerinti munkavégzések gyakorlatban történő bemutatásával, telephely-látogatások és gyakornoki lehetőségek biztosítása által.

Őszintén hiszünk abban, hogy a vámszakmára is ható nemzetközi körülmények (ld. Brexit, kínai áruforgalom növekedése) által generált szakemberhiányt magasan képzett és tudásukat folyamatosan fejlesztő szakképzett munkaerővel tudjuk pótolni, amely hosszú távon szakmánk társadalmi és gazdasági szerepének erősödésével jár. A vállalkozások felismerik azt, hogy a vámügyi ismeretek tudatos alkalmazásával – például a termelési vagy kereskedelmi beszerzések vagy a vállalati telephelyeken végzett tevékenységek tervezésekor – valós pénzügyi nyereség realizálható.

Jelenlegi tagvállalataink profitálhatnak az állásajánlatokra kiajánlott pályakezdő kollégák nívós tudásából és a gyakornoki munka által cégre szabott betanításból. Tagjaink közé tartozó szakemberek tudásának megosztása és a jelenlegi OKJ oktatásban szerzett tapasztalataink és szervezeteink eddigi működése hiteles és eredményes képzési munkát tesz lehetővé.

Kedves Kollégák!

A vámügyi szakértői hatósági képzésekkel kapcsolatban a tagság körében végzett közvélemény-kutatásunk azt mutatta, hogy jelentős igény mutatkozik a képzés MVSZ általi beindítása iránt, amely alapján már javában folynak a szervezési előkészületek.

A mellékelt anyagban részletes bemutatót készítettünk a vámügynöki és vámtanácsadói nyilvántartásba vétel szabályairól, hogy tájékozódhassanak a várható kötelezettségekről. Röviden összefoglalva a szakmai ismeretek megléte az AEO engedélyeztetésnél előírt kritérium teljesítéséhez, illetve a nemzeti vámtörvény szerinti vámügynöki nyilvántartásba vételhez 3 éves szakmai gyakorlat is elegendő, kötelező képződés csak a vámtanácsadói nyilvántartásba vételhez van előírva.

Ugyanakkor hiszünk abban, hogy a vámjogi szakértői, a vámtanácsadói, a vámügynöki hatósági képzés elősegíti az egész hazai vámszakma hosszú távú fenntartható fejlődését, növelni fogja a hazai vámszakma elismertségét és tovább javítja nemzetközi versenyképességünket. A Magyar Vámügyi Szövetség elkötelezett abban, hogy tagjai szakmai felkészültsége magas színvonalának fenntartását az általa szervezett hatósági képzésen keresztül is segítse, és javasolja, hogy minél többen, így az elegendő szakmai gyakorlattal rendelkezők is jelentkezzenek erre a tanfolyamok meghirdetését követően.

A hatósági képzésre, illetve a nyilvántartásba vétellel járó kötelezettségre vonatkozó miniszteri rendeletek 2016. november 17-én a Magyar Közlöny 177. számában jelentek meg:

A minisztérium vezetésével dolgoznak a hatósági képzés és a hatósági vizsga követelményrendszerén, az írásbeli és a szóbeli vizsgákhoz kapcsolódó tételsorok megalkotásán. Szakmai programunkat az eddig rendelkezésre álló információkhoz igazodva alakítottuk ki.

Ahogy az uniós vámkódex bevezetésére történő felkészülést támogató továbbképzéseinken, úgy a hatósági vizsgára történő felkészítő képzés alkalmával is felkészült első kézből származó információkkal, a témákról élő tudással rendelkező oktatói gárdával, nívós képzési anyaggal és e-learning tartalommal kívánjuk támogatni hallgatóink sikeres felkészülését a hatósági vizsgára. Ezen túl pedig a hatósági vizsgát tett és regisztrált vámtanácsadók és vámügynökök számára Szövetségünk továbbképzések és rendezvények szervezésével fogja biztosítani a jogszabály által előírt kreditpont szerzési lehetőséget.

Az érdeklődők a képzések beindításával kapcsolatos legfrissebb híreket és részleteket a weboldalunkon olvashatják majd, illetve ezekről rendszeresen megjelenő hírleveleinken keresztül is tájékoztatást adunk.  

Tekintettel arra, hogy a jövő évi költségtervezéshez már most szükség van némi információra, tájékoztatásul az alábbiakat tudjuk jelezni:

 • képzésünk 100 órás időtartamú (az NGM részvételével jelenleg dolgozik egy uniós munkacsoport, amely a minimum képzési időt uniós szinten írja majd elő. Az innen szerzett információk alapján nemzeti szinten a 100 órás képzési idő megtartásában a minisztériummal egyeztetve mindkét szövetség megállapodott).
 • képzésünk a vizsgatantárgyak témaköreit felölelő modulokkal, és a témák mély megértését segítő konzultációs lehetőségekkel és gyakorlati programmal épül fel,
 • az egyes modulok a tanfolyamok kezdőnapjától heti rendszerességgel követik egymást,
 • a jövő év első félévében lesz lehetőség hétköznapi vagy hétvégi beosztású csoportot választani,
 • egy csoport maximális létszáma – a valóban hatékony ismeretszerzés érdekében – maximum 72 fő, a konzultációs lehetőség kiscsoportos (18 fős) bontásban lesz biztosítva,
 • tanfolyam árát illetően a tagság emailben kapott tájékoztatást, azok az érdeklődők, akik nem tagjaink, erre vonatkozóan kérjük, keressék a Titkárságot a lenti elérhetőségeken. A hatósági vizsga díja a tanfolyam díján felül kalkulálandó, a rendeletben előírtak szerint 40000 Ft összegben.

Őszintén reméljük, hogy minél többen tartják fontosnak szakmai fejlődésüket, és hogy ebben a Magyar Vámügyi Szövetséget választják partnernek a hatósági vizsgára való felkészülésben.

Kérdéseiket várjuk  az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen, vagy a 06-1/2380054 vagy a 06-30/2061305 telefonszámokon.

Figyeljék a weboldalunkat (www.mvsz.eu), és kövessenek minket a kezdésig és vizsgázzanak sikerrel képzésünkön!

Üdvözlettel: MVSz 

csütörtök, 25 május 2017 18:02

Közgyűlés 2017

Tisztelt Tagjaink!

Ezúton tájékoztatjuk a teljes tagságot arról, hogy a tegnapi napon a Magyar Vámügyi Szövetség 2017. évi beszámoló Közgyűlése – a részvételi arány alapján megismételt Közgyűlés keretében – sikeresen lezajlott.

A Közgyűlésről szóló részletes jegyzőkönyvet az Alapszabály 7.7.5. pontja alapján hamarosan közzétesszük a weboldalon is, addig a Közgyűlésen hozott döntéseket az alábbiakban foglaljuk össze:

 • - a Közgyűlésen Vizsy József elnök úr által szóban ismertetett beszámolót az MVSZ 2016. gazdálkodásáról és az elvégzett feladatokról - a Felügyelő Bizottság által támogatásra javasolva – egyhangú szavazással elfogadta,
 • - az Alapszabály módosítására vonatkozó javaslatot – annak számozására vonatkozó szóban megtett javítással – egyhangú szavazattal elfogadta,
 • - a tagdíjak 2018. január 1-től való emelésre vonatkozó elnökségi előterjesztést 42 igen szavazattal, 11 nem és 2 tartózkodás ellenében elfogadta,
 • - a 2017. évre vonatkozóan előirányzott feladatokat és az ezzel kapcsolatban kialakított pénzügyi tervet egyhangú szavazással elfogadta.

A beszámoló és a 2017. tervek elfogadását követően Vizsy József elnök úr szóban is leköszönt az elnöki tisztségéről, megköszönve az elnökségnek, a bizottságoknak, minden együttműködő tagnak és a Titkárságnak az elnöksége alatt nyújtott támogatást és együttműködést. Ugyancsak bejelentette lemondását Dr. Nagy István úr, a Jogi és Etikai Bizottság elnöke, valamint az Oktatási Bizottság elnöki tisztére is szükséges volt tisztújítást végezni, tekintettel arra, hogy Pék Istvánné főtitkár asszony leköszönését követően az elnökség által adott ideiglenes megbízással betöltött tisztségre közgyűlési jóváhagyás volt szükséges.

A Közgyűlésen:

 • - a Magyar Vámügyi Szövetség elnöki tisztségére Sipos László urat,
 • - a Jogi és Etikai Bizottság elnökének Beszteri Sára asszonyt,
 • - az Oktatási Bizottság elnöki tisztségére Tolnainé dr. Tóth Veronika főtitkár asszonyt

választották meg.

A Közgyűlést követően a programnak megfelelően Vámműhelyt tartottunk, amelynek témája az újraértékelések folytatásának gyakorlati tapasztalatai voltak, a tagok által jelzett nehézségeket érdekképviseleti tevékenységünk keretében jelezzük a NAV vezetői és az NGM Vámosztálya felé.

Ezúton is köszönjük Vizsy József úrnak az elmúlt két évben elnökként végzett áldozatos és eredményes munkáját, valamint az új Elnöknek és a tisztségviselőknek sok sikert és munkájukhoz jó egészséget kívánunk!

1. oldal / 2