Sikeres napot zártunk a mai „Aktualitások 2024NYÁR” című szakmai programmal


Download 1787130 640

A nyári szünet előtti utolsó szakmai rendezvényeként 2024. június 20-án tartott szakmai napunkon egy csokorba szedtük az aktuális infókat, a vámszakterület, a jövedék, a termékdíj/EPR és az informatikai fejlesztések témakörében.

Elsőként az importot hamarosan kihívások elé helyező újabb uniós tilalmi rendeletek, azaz az erdőirtási rendelet (EUDR) és a kényszermunkával előállított termékek piacra kerülésének megelőzését célzó szabályozás volt napirenden.

Az erdőirtási rendeletnél dr. Sebők Ferenc Dániel (NAV KI Vám Főosztály) előadása az uniós alapokon nyugvó szabályozáshoz kapcsolódó alapvető infókat foglalta össze. Még nemzeti végrehajtási szabályok kidolgozása és az illetékes hatóság kijelölése várhatók az év második felében. Az már most látszik, hogy a vonatkozó árukör gondos figyelmet igényel. Az uniós TARIC rendszerben elvileg integrálásra kerül majd az érintett áruk köre. A rendeletben elvárt kellő gondossági nyilatkozat megtételére szolgáló új informatikai interfész kialakítása 2028-ra várható.

A kényszermunkával előállított áruk forgalomba kerülésének megakadályozását célzó rendeletről a PwC Legal munkatársa, dr. Szűcs László adott áttekintést a résztvevőknek. Eleve problémát okoz annak értelmezése, hogy kinek a paraméterei szerint kell értékelni a kényszermunka fogalmát. Az előadó igyekezett számba venni az ilyen – akár csak részleges közreműködéssel – előállított termékek forgalomba kerülésének megakadályozását célzó európai megoldás sarokköveit, persze egyelőre csak a felmerülő kérdések sokaságának áttekintésével. A téma még biztosan napirenden lesz a következő években.

Kovács Csaba kollégánk a tőle megszokott alapossággal és gondos figyelemmel foglalta össze a visszaváltási rendeletnek az EPR díjfizetéssel való kapcsolódási pontjait és az ehhez szükséges vizsgálati szempontokat, valamint mindezek termékdíjas kihatását. Aki a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerben el akar igazodni és pontosan szeretné teljesíteni a fizetési kötelezettségeket, annak elengedhetetlen megismerni ezeket az infókat.

Laczi Ferenc tagozatvezetőnk összeszedte a jövedéket érintő aktualitásokat, különösen a dohánytermékek témakörben a töltőfolyadékok értelmezése, illetve a jövedéki raktárakban végzett éjszakai komissiózáshoz kapcsolódó nyilvántartásvezetési kérdések vonatkozásában. Ez utóbbiak kapcsán gazdálkodói visszajelzéseket is várunk!

Végül pedig a váminformatikai panelbeszélgetésben néztük át a már bevezetett PoUS és GUM rendszerekhez kapcsolódó kérdéseket, illetve az AES és az NCTS5 nyár folyamán fejlesztésre és tesztelésre kerülő rendszereinek infóit Jenes Barbara (NAV KI VÁM Főosztály) és Kaiser Zsolt (NAV INIT) segítségével. Az MVSZ részéről elkészített indító diasorban sok hasznos linket jeleztünk, ahol a rendszerekhez kapcsolódó uniós infók megtalálhatók, illetve Vargha Zoltán kollégánk által összeszedett kérdésekkel sok alkalmazási kérdés tisztázódott az új AES rendszer gyakorlati alkalmazásával kapcsolatban.  

Az egyes programelemekről készített felvételeket az MVSZ Youtube csatornáján tesszük utólag is megnézhetővé, hogy az információáramlást ezzel is segíteni tudjuk.

Tagságunk a weboldalra történő bejelentkezést követően (jobb felső sarokban található belépés gomb) a cikket teljes terjedelmében olvashatja.