Amit a karbonvámról (CBAM) eddig tudunk…


Power Plant 6698838 1280

A röviden „karbonvám”-nak nevezett uniós intézkedés (Carbon Border Adjustment Mechanism – CBAM), amellyel megakadályoznák a szén-dioxid-intenzív ipari tevékenység harmadik országba települését, vagyis a karbonszivárgást. Az EU több fázisban vezeti be ezt az új rezsimet, amelynek első „átmeneti időszaknak” nevezett időszaka 2025-ig tart, s ebben fizetni még nem kell, de már adminisztrációs kötelezettségek hárulnak a legmagasabb környezetvédelmi hatással, jelentős káros gázkibocsátással járó termékek ( cement, a villamos energia, bizonyos műtrágyák, a vas és acéltermékek, az alumínium és a hidrogén) importőreire, ami egyrészt az ügyletekről adatszolgáltatást, illetve majd jövő év januárjától negyedévente bevallási kötelezettséget is jelent.

Ez az intézkedés nem csak harmadik országból importáló cégekre, de azokra a vámjogi képviselőkre is nagy feladatot rak, akik ezeket szolgálják ki, mivel a behozatalokhoz kapcsolódóan a termékek gyártására eső káros anyag kibocsátásra a vonatkozó adatszolgáltatás túlmutat a klasszikus vámügynöki munkán.

Az alábbiakban a tagságunkkal megosztjuk azokat az információkat, amelyek 2023. október-november hónapban jutottak el a Magyar Vámügyi Szövetséghez a CLECAT uniós érdekképviseleti szervezettől, illetve a hazai jogalkotásról tudható elemekről.

Tagságunk a weboldalra történő belépés után (jobb felső sarokban található belépés gomb) a cikket teljes terjedelmében olvashatja.