Az új nemzeti import rendszer bevezetése


Web 4682713 640

A váminformatikai rendszerek fejlesztések elvárt lépéseit és ütemezését az Uniós Vámkódex bevezetéséhez kapcsolódóan Uniós Munkaprogram határozta meg, egyes elemeket az EU Bizottsága általi központi fejlesztésben, másokat közös uniós specifikációs elemekhez igazodó nemzeti szintű fejlesztésben megvalósítva. Eszerint eredetileg 2022. december 31-ig kellett volna az új Automated Import System (AIS) fejlesztést minden tagállamnak végrehajtani. A tagállamok döntő többsége derogációt kért, így Magyarország is, a fejlesztés az uniós csatlakozás óta használt CDPS rendszer lecserélésével és a nemzeti fejlesztésű e-Vám váminformatikai rendszernek egy új modullal való kiegészítéseként valósul meg, s a Nemzeti Import Korszerűsítés bevezetését – a kapott derogáció szerint – legkésőbb 2023. december 31-ig teljesíteni kell.

A NIK bevezetése nemcsak a gazdálkodói szoftverek változását hozza, hanem az adatelemek és az adminisztrációs megoldások tekintetében is jelent majd újdonságot, amely nemcsak a vámügyintézőknek, hanem a logisztikai közreműködőknek is fontos ismerni.

Az MVSZ már több ingyenes programmal segítette az új rendszer bevezetésére vonatkozó vámszakmai felkészülést, amely előadások videófelvételét a Youtube csatornánkon is megtalálják az alábbi linkeken:

A 2023. május 22-i Vámműhelyen tartott előadás alkalmával Vargha Zoltán és Skrám Katalin kollégáink mutatták be az új import vámrendszert és az adatelemek új struktúráját, tartalmi elemeit.

Az előadás ezen a linken elérhető:

https://www.youtube.com/watch?v=FY5Nf96buhc

A rendszer indításához elsőként a szeptember 18-i céldátum került meghatározásra. A NAV által kifejlesztett rendszerhez igazodva a szoftverházak elkészítették a hazai gazdálkodókat kiszolgáló új megoldásaikat, s a nyár folyamán 17 tagvállalatunk részvételével végeztük a tesztelési feladatokat.

Ezen munka végeztével 2023. szeptember 5-én tartottunk egy újabb szakmai programot, ahol Vargha Zoltán kollégánk tartott előadást, illetve a Régens és a Vámsoft vámprogramok gyakorlati bemutatóját kapták még a résztvevők, illetve lezárásképpen a tesztelésben részt vevő tagvállalatok is megosztották tapasztalataikat és kérdéseket egyeztettek.

Ezen szakmai nap videófelvételeit itt lehet megtekinteni:

Végül a folyamat támogatásának lezárásaként Bohus Dávid kollégánk tartott egy előadást a logisztikai szereplők tájékoztatásának érdekében, mert az új import vámrendszer ismerete nemcsak a vámügyi szakemberek, hanem az export-import ügyletekben résztvevő, az ellátási láncok elemeit adó logisztikai-szállítmányozói vállalkozások számára is fontos lesz. Az előadás a NIK bevezetésének logisztikai kihatásainak bemutatása mellett a Munkaprogram által előirányzott több más olyan fejlesztést is bemutatott váminformatikai rendszerek körében, amelyet 2024. december 31-ig kell megvalósítani, úgymint az új nemzeti export rendszert, az NCTS reformját, az ICS2 3. fázisát és a belépési alakiságok, az átmeneti megőrzés és a vám elé állítás új üzenetváltásait.

Jelenleg a folyamat a 4 kiválasztott vállalat által végzett pilot indulásnál tart ezen a héten, akik már az új rendszerben dolgoznak. Elvileg a rendszer országos éles bevezetésére 2023. november 1-jén kerül sor.

Az előadások diasorait a tagoknak tesszük elérhetővé, akik a weboldalra való belépést követően pdf formátumban letölthetik.