MEGNYÍLT a magyar CBAM hatóság előtti regisztrációs felület


Male 8504261 1280

A mai napon lépett hatályba a CBAM végrehajtására vonatkozó nemzeti szabályozás, ma tették ki a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság oldalára az ezzel kapcsolatos infókat és megnyílt az elektronikus regisztrációs felület, a hatósági jogkör megnyíltával egyszerre, ami ezen a linken elérhető:

https://magyarorszag.hu/szuf_ugyleiras?id=ed3aa363-a503-4772-8b28-b35e6107289e&_n=nkvh%3A_regisztracio_a_cbam_atmeneti_nyilvantartasba

A Nemzeti Klímavédelmi Hatóság oldalán az alábbi információs oldal jelent meg:

https://nkvh.kormany.hu/megnyilt-a-lehetoseg-az-ugyfelek-reszere-a-cbam-atmeneti-nyilvantartasba-torteno-regisztracio-kerelmezesere

A nemzeti CBAM hatóság oldalán a regisztrációról ezt írják:

A CBAM Átmeneti Nyilvántartásba történő regisztráció megkezdése előtt szükséges EU Login fiókot létrehoznia az ügyfélnek. Ezt követően e-papíron keresztül kérelmet szükséges benyújtania a CBAM Átmeneti Nyilvántartásba történő regisztrációra vonatkozóan a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság részére. A regisztrációs kérelem részeként az Ügyfélnek nyilatkoznia szükséges importőrként, vagy közvetett vámjogi képviselőként 2023. október 1-jét követően a CBAM Rendelet hatálya alá tartozó árut importált Magyarország területére.

Az EU-s trader portálon jelentéstételi felületéhez a magyar bejelentkezésnél majd közbeékelődik egy KAÜ (ügyfélkapus) azonosítás, amelynek hátterét a magyar hatósághoz való bejelentkezés adja (ahogy a CDMS-nél is van).

Az oldalukon van egy dokumentum gyűjtemény is, ahol jelenleg még csak angol nyelvű háttéranyagok elérhetők (ezeket a mi tagjaink már korábban megkapták): https://nkvh.kormany.hu/cbam-utmutato-dokumentumok Azt írják, hogy magyar nyelvű anyagok majd csak később lesznek elérhetők.