MVSZ Vám- jövedéki és termékdíj ügyintézői képzései


Gettyimages 1140602972 E1651249657746

Kedves Tagjaink!

Szeretném megosztani Mindnyájatokkal a Vám- jövedéki és termékdíj ügyintézői szakmák szakképesítéseire vonatkozó információkat.

Bizonyára emlékeztek arra, hogy ennek a több évet átfogó komplex munkának a vámügyintézői munkakör elemzésével kezdtünk hozzá 2018-ban, amelyet a szakképzési reform kapcsán az MKIK által létrehozott Ágazati Készségtanács is átvett, illetve ennek mintájára a jövedéki és a termékdíj ügyintézői munkára vonatozóan is elvégzett, amelyen többen közületek is közreműködtek. Ez a tudatos és átfogó alapozás nagyon jelentős lépés volt ahhoz, hogy a szakképzési reformban a valós igényekhez igazodó képzési rendszer kiépítése felé tudjunk haladni.

A munkakör elemzésre építve az Ágazati Készségtanácsban való személyes részvétellel sikerült végigvinni azt a reformot, amely a szakmai képzések megújítására vonatkoznak, a kormányzat által ehhez meghatározott keretek között a lehető legnagyobb szakmaiságot, egy reális életpályát és a kapcsolódó szakterületek közötti átjárást leginkább támogató rendszer kialakításával. Ebbe a munkába kezdetektől bevonásra került a VJASZSZ is, hogy a szakmáinkat érintően egységes elképzelések mentén és széles körű kompromisszumként megfogalmazott követelmények dolgozásával teremtsük meg az új kereteket. Ezúton is köszönjük az együttműködést és a közös munkába fektetett erőfeszítéseket!

Ennek mentén létrejött:

  • komplex szakképesítés szétbontásra került, a szakmák külön ügyintézői programkövetelményei kerültek kidolgozásra, amelyben közös nevező az áruosztályozási modul, amelynek elvégzése az egyik képzésben lehetővé teszi a másik képzésben való beszámítását
  • az ügyintézői képzések bemeneti feltételek közé bekerült az asszisztensi szint, vagy egyes társszakmákban szerzett ügyintézői  képzettség elismerése, illetve a bizonyos fokú szakmai előképzettség megszerzését feltételező szakmai gyakorlat kiszélesített szakmai környezetben (azaz bizonyos társszakmákban) betöltött munkakörökben dolgozva való megszerzésének elismerése is
  • az oktatói szakmai jártasságra vonatkozó elvárást egységesen megfogalmaztuk
  • az ügyintézői képzések programkövetelményei az alábbi helyen érhetők el:

https://api.ikk.hu/storage/uploads/files/04115001_vamugyintezo_modositojavaslat20220407_mvszdocxpdf-1661166459335.pdf

https://api.ikk.hu/storage/uploads/files/04115009_termekdij_ugyintezo__pk_mod_pdf-1661166903102.pdf

https://api.ikk.hu/storage/uploads/files/04115008_jovedeki_ugyintezo__pk_modositasdocxpdf-1661166731329.pdf

Mindezek alapján jönnek létre az új asszisztensi és ügyintézői képzések országszerte, amelyek kapcsán a Magyar Vámügyi Szövetség célja a képző szervekkel olyan együttműködést kialakítani, amely a megfelelő szakmai nívójú képző szerveket és végzett hallgatóit támogatja a képzés során (pl. telephely látogatások, állásközvetítés).

Emellett örömmel jelentem, hogy az MVSZ Képzési Kft-je is megszerezte a felnőttképzési engedélyt, így szakmai képzések indítására jogosultak vagyunk. Elsőként a vámügyintéző képzésünk indítása várható 2022. novemberi kezdéssel, amelyben személyes és online képzési napokkal, kb. fél éves időtartamú, nívós és átfogó szemléletű oktatást tervezünk indítani. Elkötelezettek vagyunk abban, hogy a gazdálkodó szervezeteknél jól hasznosuló tudást és biztos alapot adjunk át a pályára újonnan belépőknek, ezzel is segítve szakmáink fejlődését és egy versenyképes életpálya kialakítását az asszisztensi képzéstől, az ügyintézői szinten és a vámügyi szakértői vizsgákon keresztül egészen az egyetemi képzésig. Mindezt azzal a hitvallással és közös értékrenddel tesszük, amelyet a Magyar Vámügyi Szövetség szakmai közössége képvisel közel 30 éve.

Ezt követően – várhatóan a jövő év elején az asszisztensi képzést, illetve a termékdíj ügyintézői képzést tervezzük indítani, amelynek képzési programján is elkezdtünk dolgozni.

Örömmel vesszük az ötleteket, illetve gyakornokok fogadására vagy mentori feladatok vállalására szóló jelzéseiteket, s ennek kereteit is kidolgozzuk.

A tervezett képzéseinkre szóló előzetes érdeklődéseket örömmel fogadjuk, hogy kicsit felmérhessük a tagjaink igényeit, ehhez kérlek használjátok az alábbi űrlapothttps://forms.gle/UotXemaDc2rNCVu4A

Mindezek alapján hadd köszönjem meg mindazon kollégák közreműködését, akik a munkakörelemzésben vagy a programkövetelmények kidolgozásában részt vettek, idejüket és szaktudásukat áldozták arra, hogy az átfogó reformot a szakmáink vonatkozásában a gazdálkodói igényeknek megfelelően végigvihessük és a saját képzéseink beindítását megvalósíthassuk!

Üdvözlettel:

Tolnainé dr. Tóth Veronika

főtitkár