„Évnyitó infók” szakmai nap


Kajetan Sumila Mis7syjthuu Unsplash (1)

A Magyar Vámügyi Szövetség idei első szakmai rendezvénye egy csokorba szedte az évkezdéshez kapcsolódó infókat, a vámszakterület, a jövedék, az adózás és az informatikai fejlesztések témakörében, amelyre rekordszámú résztvevő volt  kíváncsi.

Az első témakör a karbonvám (CBAM) rendszer volt, amelynek uniós alapokon nyugvó szabályaihoz kapcsolódva a nemzeti végrehajtási szabályok is kihirdetésre kerültek 2023.decemberében, s a hazai hatósági tevékenységére vonatkozó szervezeti kijelölés is megtörtént a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság vonatkozásában. A szakmai napon a nemzeti hatóság kijelölt főosztályának vezetője a jogszabály hatályba lépését követő időszak legfontosabb feladatait foglalta össze, majd az MVSZ Adómunkacsoport vezetője a regisztrációs és bevallási kötelezettség teljesítését segítő előadást tartott.

Ezt követően áttekintettük a 2024. évi adózási változásokat, valamint a jövedéki adózáshoz kapcsolódó hatósági jogalkalmazási infókat is. Természetesen a vámszakmában az év nem kezdődhet a tarifális és származási infók nélkül, ehhez is kaptunk áttekintő előadást a NAV KI Vám Főosztály munkatársaitól.

Az idei év hatalmas kihívást jelent majd a váminformatikai rendszerek fejlesztését illetően, mivel ebben az évben – a tavalyi nemzeti importrendszer korszerűsítéshez képest – nem kevesebb, mint 5 új fejlesztést kell(ene)végrehajtani, amelynek mindegyike új rendszerek létrehozását, bevezetését, a vállalati rendszerekbe integrálását és a vámügyintézők számára megtanulását is jelentené:

  • AN/PN/TS a szállítóeszköz megérkezéséről szóló értesítés, az áruk bemutatása (bemutatási értesítés) és az átmeneti megőrzési árunyilatkozat adattartalmának megadása lesz
  • ICS2 a BEGYA beküldése a Bizottság által fejlesztett központi rendszerbe
  • AES a nemzeti exportrendszer korszerűsítés
  • NCTS 5. fázis az árutovábbításhoz
  • központi vámkezelést támogató informatikai megoldás a vámhatósági munkamegosztáshoz

A fenti rendszerek bevezetésére vonatkozó ütemtervet a NAV KI Vám Főosztály és az INIT előadásai mutatták be, majd a szoftverházak is bejelentkeztek és elmondták, hogy ők hogyan tervezik az idei év kihívásait kezelni, egyeztettük, hogy mire lenne a legnagyobb szükségük.

A szakmai nap előadásainak anyagait PDF-ben mindenkinek elérhetővé tesszük, a váminformatikai részről Bohus Dávid kollégánk által készített jegyzettel együtt.

A szakmai napról készült videófelvételek megtekintésére való igényüket az MVSZ tagjai belépést követően megjelenő űrlapon jelezhetik.

A nemzeti exportrendszer korszerűsítés (AES) fejlesztés megvalósítása olyan nagy kihívást jelent majd a kiviteli eljárások vonatkozásában, mint a tavalyi évben bevezetett AIS_NIK. A gazdálkodóknak új adatelemeket kell megtanulni és ezek használatával a vámárunyilatkozatokat felváltó elektronikus rendszerben ezek használatával kell a kiviteli jellegű eljárásokat végrehajtani. Az új rendszerhez a szoftverházaknak új ügyféli szoftvereket kell lefejlesztenie, majd a nyár folyamán szakmai tesztelés is történik (várhatóan a tavalyi mintához hasonlóan jelentkezni kell majd erre, aki vállalja, hogy az új rendszerbe is duplikálja az exportadatokat).

A tagvállalatok szakmai felkészülését, illetve a fejlesztői munkát a Magyar Vámügyi Szövetség azzal támogatja, hogy az EU Bizottság által a gazdálkodóknak készített útmutató szakmai fordítását – amelyet Cartwright Éva kollégánk készített el – felajánljuk a tagság számára.

Ezt az anyagot a tagok szintén a belépést követően itt megjelenő űrlapon kérhetik.