Az importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmus


Industry 1752876 1280

2023. október 1-jével élesedik az importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmus, vagyis az ún. „karbonvám” vagy másnéven CBAM Európai Uniós rendszerének átmeneti időszaka (EUR-Lex – 32023R0956 – HU – EUR-Lex (europa.eu)).

Noha az állandó rendszer és az érintett importőrök oldalán felmerülő, az áruk behozatalát kizárólag engedélyezett CBAM-nyilatkozattevőként lehetővé tevő rendszer teljeséggel csak 2026. január 1-jétől alkalmazandó, a felkészülési időszak alatt sem szemlélheti tétlenül a karbonvám rendszerét a telepített új adminisztratív terhekkel és költségekkel érintett piaci szereplő.

Tóth János kollégánk (az MVSZ tagvállalati státuszú Andersen Zrt. senior vám menedzsere, az Adómunkacsoport tagja), szakmai cikke a CBAM bevezetésének szakaszait és az ebből fakadó feladatokat tekinti át.

A tagságunk a weboldalra történő belépés után (jobb felső sarokban található a belépés gomb) a cikket teljes terjedelmében olvashatja. Ha külsősként úgy dönt, csatlakozni szeretne az MVSZ szakmai közösségéhez, akkor a tagsági infóktól és a csatlakozási lehetőségekről a CSATLAKOZÁS menüpontnál tájékozódhat.