Új alapokon a hazai hulladékgazdálkodás


Circular Economy Hu

A környezetvédelmi termékdíjról szóló 2011. évi LXXXV. törvény 2023. július 1-től hatályos módosítása már kihirdetésre került, amelyből látható hogy a termékdíj kettős funkciója, úgymint forrásteremtés a termékekből képződött hulladékok kezeléséhez és a keresletbefolyásoló funkció kettéválik és a módosítást követően a termékdíj már csakis keresletbefolyásoló (zöldadó) funkciót lát el. A forrásteremtést a kiterjesztett gyártói felelősségi díj fogja megvalósítani, amely egy önálló gazdasági szabályozó eszköz lesz.

A kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerben 11 termékáram kibocsátóinak lesznek kötelezettségeik. Ezek a termékáramok

 1. a csomagolás,
 2. az egyes egyszer használatos műanyagtermékek,
 3. az elektromos és elektronikus berendezések,
 4. az elemek és akkumulátorok,
 5. a gépjárművek,
 6. a gumiabroncs,
 7. az irodai papír,
 8. a reklámhordozó papír,
 9. a sütőolaj,
 10. a textiltermékek és
 11. a fából készült bútorok.

Ön felmérte már a szervezetét érintő feladatokat, kötelezettségeket? Rendelkezik KÜJ számmal, ismeri a 8 jegyű kiterjesztett gyártói felelőségi kód (KF kód) képzésének szabályait, amely a nyilvántartása alapja lesz? Átgondolta már a csomagolás termékáram sajátosságaiból adódó személyi hatály változását? Keletkezik a gazdasági tevékenységük során Önöknél csomagolási vagy a felsorolt további termékáramokból hulladék? Tudja-e, hogy ennek az ún. hulladékgazdálkodási intézményi résztevékenység körébe tartozó hulladéknak a tulajdonjoga július 1. után a koncessziós társaságé és azzal nem Ön rendelkezik szabadon a továbbiakban? Tisztában van azzal, hogy kinek és miként adhatja át ezeket a hulladékokat július elsejét követően?

Az MVSZ Képzési Központ által szervezett hibrid szakmai programon való részvételt mindazoknak ajánljuk, akik bizonytalanok még az új szabályok alkalmazását illetően, nem tudják még eldönteni, hogy érintetettek-e a kötelezettségek teljesítésében.

A személyes részétel lehetőségét a terem befogadóképességének erejéig tudjuk biztosítani. Ha korábban on-line részvétellel regisztrált, lehetősége van módosítani azt személyes részévételre titkárságunk részére küldött email levélben.

A rendezvény NEM kreditpontos.

A részleteket az alábbi felhívásban találják.

A szakmai napra az MVSZ Képzési Központ weboldalán (https://vamkepzes.eu/index.php/rendezvenyek) elérhető elektronikus jelentkezési lapon lehet jelentkezni 2023. március 26-ig.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!